ΑΚΜΗ

ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια ασθένεια που «αγαπά» ιδιαίτερα την εφηβεία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε άλλες ηλικίες. Παρόλο που δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του πάσχοντος, είναι πολύ «αντιπαθής», κυρίως λόγω των συνεπειών της στην εξωτερική εμφάνισή του.

 

Ο ρόλος της διατροφής
Αναμφισβήτητα η ακμή είναι μια ασθένεια στην οποία η κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών επιβαρύνει την κατάσταση, τόσο κατά την διάρκεια της εμφάνισης της, όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας της. Οπότε, είναι χρήσιμο να μειώσουμε την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας, καρύδα, μουρουνέλαιο και γενικά όσα χαρακτηρίζονται ως «λιπαρά τρόφιμα», καθώς και τα trans λιπαρά, που εντοπίζονται κυρίως στα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων ω-3,ω-6 λιπαρών οξέων, κυρίως μέσω της χρήσης ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα και της κατανάλωσης ψαριών, ενώ προτιμάμε τα προϊόντα τύπου light.

Έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών ότι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνες Β2,Β3,Β5,Β6,C αλλά και σε ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Πηγές των παραπάνω συστατικών αποτελούν τα εξής τρόφιμα:
 Ακτινίδιο, ανανάς, κόκκινο γκέιπφρουτ, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, φράουλες
 Γιαούρτι
 Δημητριακά και σιτηρά ολικής αλέσεως, βρώμη και καστανό ρύζι
 Κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια, μπρόκολο, ντομάτες, φασόλια
 Μαγιά μπύρας
 Μοσχάρι, αυγό, αρνί, κοτόπουλο
 Ξηροί καρποί
 Σολομός και οστρακοειδή, όπως καβούρι, αστακός και στρείδια