ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, που οδηγεί στην άνοια και βασανίζει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αν και σχετικές έρευνες για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της νόσου διεξάγονται εδώ και χρόνια, μόλις πρόσφατα έγινε η πρώτη ανακάλυψη σε γονιδιακό επίπεδο, για την οποία οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα οδηγήσει σε νέες θεωρίες για τον τρόπο ανάπτυξης της ασθένειας και εντέλει σε καινούργιες θεραπευτικές μεθόδους.

Τα δύο γονίδια που εντοπίστηκαν από τους Βρετανούς -CLU και PICALM- είναι γνωστά για τον προστατευτικό ρόλο τους στον εγκέφαλο, καθώς εμπλέκονται στην αντιμετώπιση φλεγμονών και στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Αλλαγές στα γονίδια μπορούν είτε να αναιρέσουν την προστατευτική τους επίδραση είτε να μετατρέψουν τους «προστάτες σε θύτες», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Kevin Morgan από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχάμ που συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί: «Αυτά τα νέα μονοπάτια τονίζουν πιθανές νέες λεωφόρους στη θεραπεία με τη χρήση συμβατικών φαρμάκων. Η ερώτηση τώρα είναι αν με τη μείωση της χοληστερόλης και των φλεγμονών, μπορούμε να τροποποιήσουμε τον κίνδυνο των ατόμων να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ».

Ειδικότερα όσων αφορά το θεραπευτικό μέρος, καθίσταται εφικτή τώρα η δημιουργία ουσιών παρεμποδιστών στη λειτουργία των αρνητικών πρωτεϊνών που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα και επομένως συντελούν στη θεραπεία.

Τώρα θα αρχίσει η διαδικασία κλινικής έρευνας για το ίδιο θέμα. Μάλιστα όταν υπάρξει ευρύτερη επιστημονική γνώση των συναφών μηχανισμών λειτουργίας, θεωρητικά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εκφυλιστικά φαινόμενα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, δηλώνουν οι ερευνητές του ΙΜΒΒ.

Επίσης, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα. Βρέθηκε ότι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, συγκριτικά με αυτούς στους οποίους τα επίπεδα ήταν υψηλά. Η έρευνα δημιουργεί την ελπίδα ότι η λεπτίνη θα χρησιμοποιείται στο μέλλον από τους γιατρούς τόσο ως κριτήριο πρόγνωσης όσο και ως θεραπεία.

Η λεπτίνη, ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο για τον κορεσμό, προκειμένου να μειωθεί η όρεξη. Οι επιστήμονες τη θεωρούν εδώ και καιρό ένα από τα πιο ελπιδοφόρα όπλα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ορμόνη δρα εξίσου ευεργετικά στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Παλαιότερη έρευνα σε ποντίκια είχε διαπιστώσει ότι όσα λάμβαναν δόσεις της ορμόνης ήταν περισσότερο ικανά να βρουν τον δρόμο τους σε ένα λαβύρινθο.

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, εξέτασε εγκεφαλογραφήματα 198 εθελοντών κατά το χρονικό διάστημα 12 ετών. To 25% όσων είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης εκδήλωσαν την ασθένεια, συγκριτικά με το 6% σε αυτούς με τα υψηλότερα.

Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από άλλα, τα επίπεδα λεπτίνης στους ηλικιωμένους μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα πιθανά κριτήρια πρόγνωσης για τη γήρανση του εγκεφάλου και, το πιο σημαντικό, να ανοίξουν νέους δρόμους για πιθανή προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση».

 

 

 

Ο ρόλος της διατροφής

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Archives of Neurology, υποδεικνύει ότι η κλασική μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, ψάρια και λαχανικά, περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κλειδί βρίσκεται στον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχονται στις συγκεκριμένες τροφές.

O Δρ Yian Gu και οι συνάδελφοί του από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.148 ηλικιωμένων. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, 253 από αυτούς εμφάνισαν Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες των οποίων η διατροφή περιλάμβανε περισσότερες σαλάτες, ξηρούς καρπούς, ψάρια, κοτόπουλο, φρούτα και φυλλώδη λαχανικά, και λιγότερο κόκκινο κρέας και βούτυρο, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι τα ποικίλα επίπεδα συγκεκριμένων συστατικών σε αυτούς τους διατροφικούς συνδυασμούς είναι που παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Διατροφή άφθονη σε ωμέγα-3 και 6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φολικό οξύ, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και βιταμίνη Β12, φαίνεται ότι είναι η ιδανική.

Με 35 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως να πάσχουν από άνοια, οι επιστήμονες εξηγούν πόσο σημαντικοί είναι παράγοντες όπως διατροφή και η συστηματική άσκηση, ωστόσο τονίζουν ότι δυστυχώς δεν μπορούν να εξαλείψουν εντελώς τον κίνδυνο της ασθένειας…