ΠΑΣΧΑ

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

Αποτελεί προβληματισμό κάθε χρόνο τέτοια εποχή: πώς θα αντισταθώ στους «πειρασμούς» του Πάσχα; Λίγο τα τσουρέκια, λίγο τα τσιμπολογήματα της… σούβλας, ακόμη περισσότερο τα καλέσματα και η παρέα των ημερών, μας βρίσκουν μονίμως γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι να «τιμούμε» ό,τι μέχρι σήμερα… αποφεύγαμε δικαίως!

Τα αποτελέσματα; ίδια όπως κάθε χρόνο! Αύξηση βάρους, «μετάνοιες» και φυσικά δίαιτες express γιατί το καλοκαίρι είναι προ των πυλών! Φέτος λοιπόν, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ας «μετανοήσουμε» πριν το… μεγάλο φαγοπότι αποφεύγοντας όλα τα «καταστροφικά» αποτελέσματα. Κι ας δούμε με άλλη μάτια αυτές τις μέρες, ξεκινώντας πρώτα από τη νηστεία.
Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και ποσότητες χοληστερόλης που αυτά περιέχουν, που μπορεί:

  1. να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ,
  2. να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση μέσα από την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
  3. να βελτιώσει το βάρος μας.

 

Αμέσως μετά την Ανάσταση θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, που θα φέρει το κρέας και τα άλλα προϊόντα του στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή κρέας, γιατί δυσκολεύετε ακόμη περισσότερο την πέψη σας. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Τι κάνουμε μετά την Κυριακή;Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή.

 

Τι να προτιμήσουμε στο Πασχαλινό τραπέζι;

Κόκκινα αυγά: Το αυγό δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, μιας και αποτελεί ένα σημαντικό τρόφιμο με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας  βιταμίνες, μέταλλα.

Πασχαλινά κουλούρια: Γλυκιά πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τσουρέκι: Το τσουρέκι αποτελεί πηγή υδατανθράκων και λίπους, αλλά και θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Α, D, Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από αναιμία.

Μαγειρίτσα: Το συκώτι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα μιας και είναι πολύ πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, τα οποία έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αρνί: ο οβελίας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο «κακό» λίπος, θερμίδες και πουρίνες, που αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα.

Κατσίκι: αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή συγκριτικά με το αρνί. Είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε L-καρνιτίνη και γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), που συμβάλλουν στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

 

Tips

  • Δε θα πρέπει όλες τις προηγούμενες ώρες πριν την Ανάσταση να μένουμε τελείως νηστικοί. Αντίθετα, καλό θα ήταν να έχουμε φάει ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο, 1 με 2 ώρες πριν το δείπνο της Ανάστασης. Έτσι, θα μειώσουμε την πείνα μας και θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
  • Ξεκινάμε το γεύμα μας με μαγειρίτσα ή κάποια άλλη κρεατόσουπα, εφόσον αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής «ασυδοσίας» που ακολουθεί.
  • Αποφεύγουμε το συνδυασμό της μαγειρίτσας με αυγό, μιας και η πέψη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.
  • Ξεκινάμε πάντα με σαλάτα. Η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση των πιο παχυντικών εδεσμάτων και την επιβάρυνσή μας με λιπαρά. Έτσι, θα χορτάσουμε γρηγορότερα και θα φάμε λιγότερο.
  • Προτιμάμε το κατσικάκι από το αρνάκι καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Το κοκορέτσι είναι από τα γνωστά εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού. Όμως χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε μιας και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, λίπος και θερμίδες.
  • Από αλκοολούχα ποτά επιλέξτε καλύτερα κρασί, μιας και μικρότερο θερμιδικό περιεχόμενο έχει και υψηλότερη διατροφική αξία συγκριτικά με άλλα ποτά, εφόσον οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά.

 

Πάσχα και προβλήματα υγείας

Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούνε εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.

Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος.
Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να διατηρούμε ισορροπίες στην διατροφή μας για να έχουμε καλό και υγιεινό Πάσχα.