Αναλυση συστασης σωματος

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η σύσταση του σώματος είναι με απλά λόγια το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που συνιστούν το συνολικό βάρος του σώματος.

Η άλιπη μάζα συμπεριλαμβάνει τα οστά, τους μύες, το νερό, συνδετικούς και οργανικούς ιστούς.

Το σωματικό λίπος αποτελείται από το δομικό και το αποθηκευτικό λίπος. Στο δομικό λίπος περιλαμβάνεται το λίπος οργάνων και ιστών όπως νεύρα, πνεύμονες, συκώτι, εγκέφαλος, και μαστικοί αδένες. Το αποθηκευτικό λίπος βρίσκεται κυρίως στον λιπώδη ιστό.

Στο μέσο άνδρα 70 κιλών, το δομικό λίπος αποτελεί περίπου το 3% και το αποθηκευτικό λίπος περίπου το 12% του συνολικού σωματικού βάρους. Στη μέση γυναίκα 57 κιλών, το δομικό λίπος, αποτελεί το 12% περίπου, και το αποθηκευτικό λίπος είναι το 15% περίπου του συνολικού σωματικού βάρους. Το δομικό λίπος είναι περισσότερο στις γυναίκες λόγω του λιπώδους ιστού στο στήθος και σε άλλους ιστούς και όργανα του γυναικείου φύλου.

 

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι, προκειμένου να είμαστε και πιο υγιείς και πιο ευτυχείς, είναι πως το συνολικό βάρος είναι από μόνο του μικρής σημασίας και κακώς μεγάλη μερίδα ανθρώπων βασίζουν τη δίαιτά τους σε αυτό που βλέπουν στη ζυγαριά!

Ανεξάρτητα του συνολικού βάρους, εάν οι αναλογίες της άλιπης μάζας και του λίπους είναι μέσα στα καθιερωμένα προτεινόμενα όρια, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αυτά είναι μεταξύ άλλων η υψηλή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσος, αναπνευστικά προβλήματα, και νεφρικές διαταραχές.

 

Εξίσου σοβαρό όμως, είναι και το πρόβλημα του να έχεις πολύ λίγο λίπος, αφού ο λιπώδης ιστός είναι ζωτικός για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η δραματική άνοδος της νευρικής ανορεξίας, της βουλιμίας, και του “φόβου της παχυσαρκίας” την τελευταία δεκαετία, απαιτεί επίγνωση της σωστής σύστασης του σώματος.

 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το συνολικό βάρος του σώματος δεν αντανακλά με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας του ατόμου! Ένας αρσιβαρίστας μπορεί να θεωρηθεί σαν σοβαρά υπέρβαρος σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή με τους στάνταρ πίνακες ύψους/ βάρους, ενώ έχει τέλεια σωματική σύσταση. Αντίστροφα κάποιος μπορεί να έχει ένα “φυσιολογικό” βάρος σύμφωνα με τους πίνακες και εντούτοις να είναι υπέρβαρος.