Διατροφογενετικη

ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί άραγε άνθρωποι που έχουν αντίστοιχες διατροφικές συνήθειες και ακολουθούν παρόμοιο τρόπο ζωής βιώνουν διαφορετικές επιδράσεις αυτών στην υγεία τους;

Απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση έρχεται να δώσει η επιστήμη της Διατροφογενετικής, που τα τελευταία 5 χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα, ανοίγοντας το δρόμο στην εξατομικευμένη διατροφή με βάση το γενετικό προφίλ.

Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά δείχνουν ότι άνθρωποι που ακολούθησαν εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής βασιζόμενο στο γενετικό τους προφίλ, συμμορφώθηκαν πολύ ευκολότερα στις οδηγίες του διαιτολόγου που τους παρακολουθούσε και πέτυχαν γρηγορότερα τους στόχους τους.

Γνωρίζοντας κάποιος το γενετικό του προφίλ σήμερα μπορεί να αντλήσει πάρα πολλές πληροφορίες και να τροποποιήσει σημαντικά τον τρόπο ζωής του ώστε να έχει μια καλύτερης ποιότητας ζωή.

Τα τελευταία δυο χρόνια η αλματώδης εξέλιξη στην τεχνολογία που στηρίζει τη Μοριακή Βιολογία οδήγησε στη δυνατότητα μελέτης πολύ μεγάλου αριθμού γονιδίων με αναίμακτο τρόπο σε κόστος που πλέον είναι προσβάσιμο στο μέσο άνθρωπο.

Τώρα, παρέχονται Ελλάδα τέτοιου τύπου ολοκληρωμένες πληροφορίες από την εταιρεία Εμβιοδιαγνωστική, που σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα (Ιατρική Κρήτης) αλλά και διεθνώς αναπτύσσει και εφαρμόζει υπηρεσίες Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής επικεντρώνοντας κυρίως το ενδιαφέρον της σε γενετικούς παράγοντες (πολυμορφισμούς, επιγενετικές τροποποιήσεις, γονίδια πολλαπλών αντιγράφων-CNVs) των οποίων η επίδραση υπόκειται σε διορθωτικές παρεμβάσεις. Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση είναι γεγονός και το γενετικό προφίλ αποτελεί πλέον πολύτιμο και αναγκαίο εργαλείο στα χέρια ενός διαιτολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, με τα τεστ DNA που πραγματοποιούνται, μπορούμε να έχουμε ακριβείς πληροφορίες και να πραγματοποιήσουμε επιτυχείς παρεμβάσεις στους εξής τομείς:

Εξατομικευμένη διατροφή

Γίνεται έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που διευκολύνουν τον επιστήμονα υγείας να αποφασίσει: α) το ποσοστό του λίπους, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων που πρέπει να έχει το καθημερινό διαιτολόγιο. β) τις ανάγκες του ασθενούς σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες γ) το αν μπορεί και χρειάζεται να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, δ) αν και πόσο καφέ, αλάτι, και αλκοόλ πρέπει να καταναλώνει, ε) τη ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο που μέσα από έρευνες έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία ασθενών με το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ και ταιριάζουν καλυτέρα στις γευστικές τους προτιμήσεις, στ) τη λειτουργιά του βιολογικού ρολογιού, ζ) την ανάγκη του ασθενούς για ψυχολογική στήριξη (ιδίως αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής)

Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να μάθει αν έχει γενετική προδιάθεση να αναπτύξει δυσανεξία στη γλουτένη και στο γάλα αλλά και αν φέρει γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα επαναπρόσληψης βάρους.

Προδιάθεση ασθενειών

Έλεγχος γενετικής προδιάθεσης σε:

Θρομβοφιλία

Διαβήτη τύπου ΙΙ

Οστεοπόρωση

Υπέρταση

Καρδιαγγειακά

Μεταβολικό Σύνδρομο

Αθλητισμός

α) Ελέγχουμε αν ο αθλούμενος έχει γενετική προδιάθεση για υψηλές αποδόσεις σε αθλήματα δύναμης ή αντοχής. β) Ελέγχουμε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με την επιλογή κατάλληλου αθλήματος και κατάλληλης προπόνησης σε άτομα με αντίστοιχο γενετικό προφίλ. γ) Ανιχνεύουμε γενετικές τροποποιήσεις που συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες και στα οστά αλλά και την γενετική δυνατότητα αποκατάστασής τους. δ) Ελέγχουμε γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τη δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. σίδηρο, πρωτεΐνη) και τέλος ε) ανιχνεύουμε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με την ψυχολογική κατάσταση.

Ακόμη, ο αθλητής μπορεί να μάθει αν έχει α) προδιάθεση για φλεβική θρόμβωση. β) προδιάθεση για καρδιαγγειακά (στεφανιαία νόσο).

Επιπλέον, ο αθλητής μπορεί να μάθει αν είναι γενετικά «φτιαγμένος» για πρωταθλητής (συγκεκριμένα εφαρμόζουμε το γενετικού τεστ Unique among unique με στόχο την ταυτοποίηση γενετικών τροποποιήσεων που καθορίζουν την προδιάθεση για αυξημένες επιδόσεις.

Παιδικό πακέτο

Μέσα από αυτό, ένας γονέας μπορεί να πάρει απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που αφορούν το παιδί του. Συγκεκριμένα: α) Εφαρμόζουμε γενετικό τεστ για ταυτοποίηση γενετικών τροποποιήσεων που καθορίζουν την προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία β) Ελέγχουμε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη. γ) Ελέγχουμε γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τη ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.

Eυεξία και μακροζωία

Μέσα από τον συγκεκριμένο έλεγχο μπορείτε να μάθετε αν «κουβαλάτε» γονίδια που συσχετίζονται με μακροζωία και μακρύτερα τελομερή (που αποτελούν δείκτη νεότητας). Επίσης μπορείτε να μάθετε αν φέρετε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονώδη κατάσταση και οξειδωτικό stress.

Επιπλέον, προσδιορίζουμε την βιολογική σας ηλικία η οποία στη συνέχεια με κατάλληλες διατροφικές και όχι μόνο παρεμβάσεις μπορεί να βελτιωθεί.

 

Υπεύθυνη Εξετάσεων Διατροφογενετικής:

Καλλιόπη Γκούσκου MSc, PhD

Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Υπεύθυνη Εμβιοδιαγνωστικής